2010/03/22

Olasz tartományok, közigazgatási rendszer

Olaszország legnagyobb közigazgatási egységei a tartományok. (regioni) A "Belpaese" összesen húsz tartományból áll. A tartományokon belül úgynevezett "provincia"-k (ejtsd: provincsá) vannak. Számuk változó, átlagosan 5-10 provincia-ból áll egy tartomány. A tartományoknak, és a provincia-knak is van székhelyük.


Nézzünk egy példát: Toscana tartományban 10 provincia van: Arezzo, Grossetto, Firenze, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena. A provincia-k a székhelyükről kapját a nevüket; tehát például Siena provincia-nak a székhelye Siena városa. A tartománynak pedig Firenze a székhelye; tehát ez a város egyszerre egy provincia és egy tartomány székhelye is.


A bal oldali képen láthatod a tartományokat a székhelyükkel. Itt felsorolom őket a kiejtéssel együtt, így az olvasást is gyakorolhatod! (az aláhúzás a hangsúlyt jelenti)

Abruzzo (ábrucco), Basilicata, (bázilikátá) Calabria, (kálábria) Campania, (kámpánia) Emilia Romagna, (emília románnyá) Friuli Venezia Giulia, (friúli veneciá dzsúliá) Lazio, (lácio) Liguria, (ligúriá) Lombardia, (lombárdíá) Marche, (márke), Molise (molísze), Piemonte (piémonté), Puglia (púljá), Sardegna (szárdénnyá), Sicilia (szicsíliá), Toscana (toszkáná), Trentino Alto Adige (trentíno álto ádidzsé), Umbria (umbriá), Valle d’Aosta (válledáosztá), Veneto (vénéto)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése