2010/03/29

A határozott névelő - L’articolo determinativo

A határozott névelők (magyarban A, AZ) használata az olaszban egy kicsit bonyolultabb, mint nálunk, mert megkülönböztetnek hím –és nőnemű szavakat. Viszont a németnél könnyebb, mert itt legalább semleges nem nincsen! :)

Minden szó vagy hímnemű, vagy nőnemű. Sok esetben könnyen eldönthető, hogy melyik csoportba tartoznak: a hímnemű szavak O-ra végződnek, a nőneműek pedig A-ra. Vannak más hangokra végződő szavak is (főleg E-re) ezeknél bizony meg kell tanulni, hogy hímnemű vagy nőnemű -e az adott szó. Sokszor a jelentés is segít, például az „anya” szó biztos, hogy nőnemű lesz!


Hímnemű főnevek: eszedbe jut –O végződésű főnév? Például: bagno, cioccolato, gelato, inverno, prosciutto, sbaglio

A hímnemű névelő háromféle lehet: IL, L’, LO. Nézzük, mikor melyik! il bagno, il cioccolato, il gelato, il prosciutto, l’inverno, lo sbaglio


Mi lehet a szabály?

IL - mássalhangzóval kezdődő szó előtt lesz

L’ - magánhangzóval kezdődő szónál használjuk. Így könnyebb a kiejtés.

LO - Z-vel, vagy a következő betűkapcsolatokkal kezdődő szavak előtt: sb, sc, sd, sf, sg, sl, sm, sn, sp, sq, sr, st, ps (a SP és a ST a leggyakoribb).


Nőnemű főnevek: emlékszel –A végződésű főnévre? Például: acqua, famiglia, macchina, pizza, scuola, zanzara

A nőnemű névelő csak kétféle lehet: LA vagy L’. Nézzük, mikor melyik, de talán már ki is találtad. la famiglia, la macchina, la pizza, la scuola*, la zanzara*, l’acqua


LA - hasonlóan az előzőhöz, ez a mássalhangzóval kezdődő szavak névelője.

L' - a magánhangzóval kezdődő szavak előtti névelő


* Vigyázz: az SC-vel és Z-vel kezdődő szavak névelője itt nem lesz LO, ez csak a hímnemű szavakra érvényes!


1 megjegyzés: