2010/03/26

Ingyen nyelvtanulás - motiváció

Ingyen nyelvtanulás 2. Motivál valami?
A motiváció szintén nagyon fontos bármilyen jellegű tanulásban. A tanároknak is a tananyag átadása mellett az egyik legnagyobb kihívás a tanulók motiválása, érdeklődésük felkeltése, fenntartása. Ha valami érdekel, érdekesnek találod, akkor sokkal szívesebben olvasol vagy beszélsz róla, és jobban meg is jegyzed. Ha viszont csak azt várod, hogy mikor lesz már vége az órának, és a házi feladatot is csak azért csinálod meg ímmel-ámmal, hogy "ne cseszegessen" a tanár, akkor töredékét fogod csak teljesíteni a képességeidnek.
Nekem egyszer egy ösztöndíj elnyeréséhez kellett megszereznem a középfokú nyelvvizsgát a nulláról, és 8 hónapom volt rá összesen. Ez egy elég erőteljes és hatásos motiváció volt, ennek köszönhetően soha nem látott eredményt produkáltam. Persze ilyen helyzet ritkán adódik, de mindenképpen keress valami hajtóerőt, ami értelmet ad a nyelvtanulásnak. Miért lesz Neked ettől jobb, ha megtanulod az adott nyelvet? Végre lesz egy nyelvvizsga a zsebedben? (Ez sem utolsó szempont!) Külföldön akarsz tanulni vagy dolgozni? Külföldi barátokat szerezni? Vagy a nyelvtudásoddal megnövelni az esélyeidet a munkaerő piacon? Ha van valami, ami motivál, koncentrálj erre, így nagyobb kedvvel, és ezáltal hatékonyabban fogsz tanulni!
Gondolj csak egy beszélni tanuló kisgyerekre, aki mindent meghallgat, megkérdez, "Mi ez?", "Mi az?" "Miért?" -eivel, határtalan érdeklődésével milyen hatalmas tudást kebelez be pár év alatt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése