2010/03/19

Az olasz nyelv - La lingua italiana

Az olasz nyelv az indoeurópai nyelvcsalád tagja. Ezen belül az itáliai ág újlatin nyelvek csoportjának a része. A mai egységes irodalmi nyelv alapja a toszkán nyelvjárás. Az olasz nyelv hosszú időn át csak írott nyelv volt, és gyakorlatilag a firenzei reneszánsz nagy írói, Dante, Petrarca és Boccaccio által az irodalmi nyelv rangjára emelt toszkán nyelvjárásból alakult ki. A 13. század óta nem ment végbe nagyobb változás az olasz nyelvben, s ma is közelebb ált a latinhoz, mint sok más újlatin nyelv.

Kiejtés, hangok - az olaszban is léteznek kettőzött mássalhangzók, (mint sok más latin ábécét használó nyelvben), amelyeket a magyarhoz hasonlóan hosszan ejtenek (nem úgy, mint például az angolban, a franciában vagy a németben). A hangsúlyozás gyakran lényeges szerephez jut a jelentés megkülönböztetésében. Az olaszban legtöbbször az utolsó előtti szótag a hangsúlyos, de sok ivétel van, gyakorlatilag bármelyik szótagon lehet a hangsúly. Ékezettel csak akkor jelölik, ha az utolsó szótagra esik. A magyar beszélőnek ez az elején kicsit szokatlannak tűnhet, mivel a magyarban kivétel nélkül mindig az első szótagon van a hangsúly.

A hangsúlyozáson kívül a magyaroknak nem okoz különösebb nehézséget az olasz kiejtés, mert magyarban ismeretlen hangot nem használnak. Sőt, a magyar hangkészletnél jóval kevesebb hangjuk van; az a, ö-ő, ü-ű, h és zs hangok nem léteznek az olasz nyelvben.

A helyesírásban is vannak természetesen eltérések a magyarral szemben. Azonban ezt is nagyobb gond nélkül megtanulható, néhány helyesírási szabály elsajátításával. Az angol vagy a francia kiejtésnél például lényegesen könnyebb.

A mai olasz nyelv nyitott, befogadó, nyelvjárásokból és idegen nyelvekből egyaránt átvesz szavakat, szóösszetétel és szóképzés által is egyre gazdagodik. Az olasz nyelv ma is számtalan nyelvjárással rendelkezik, amelyek között igen nagy, akár a megértést is megakadályozó eltérések lehetnek. Négy fő csoportba oszthatók: az északi, a középolasz, a déli és a szardíniai nyelvjárások. Olaszország területén kívül elsősorban az olasz gyarmatokon beszélték az olasz nyelvet (Etiópia, Eritrea, Líbia, Szomália), ezen kívül Szlovénia, Dalmácia és Albánia településein is. Ma körülbelül 70 millió ember beszél olaszul, bár a korábbi évtizedekben ez a szám még nagyobb volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése