2011/04/24

Olasz húsvéti szokások

Olaszországban nem locsolják meg a fiúk a lányokat, se vödör hideg vízzel, se olcsó kölnivel. :)
Ahogy ez minden ünnepről elmondható, az olaszoknál különösen az evés körül forog minden Húsvétkor is. Nézzük, mit esznek Húsvétkor az olaszok? Régiónként változik a húsvéti menü, összeírtam néhány tipikusabb elemet, ami szinte mindenhol megtalálható az olasz húsvéti asztalokon.
Olasz szokások – húsvéti ételek
Olasz húsvéti reggeli: főtt tojás, (a termékenység, újjászületés szimbólumaként) pizza umbra-val, ami egy sajtos tésztájú kenyérféle (lásd lent a képen) vörösborral és az úgynevezett Corallina szalámival, amelyet Umbriában készítenek. Van, ahol a tojást előtte elviszik a templomba megszenteltetni.
"Sajtos kenyér"
Corallina szalámi
Olasz húsvéti főétel: sült bárány a legelterjedtebb húsvéti étel, a bárány a keresztre feszített Jézust szimbolizálja. Általában sütőben készítik el.
Olasz húsvéti édesség: a legjellegzetesebb húsvéti édesség a Colomba, ez egy galamb formájú kuglóf-féleség. A Húsvét előtti időszakban tele vannak vele az olasz szupermarketek. Így néz ki:
Régen az olaszoknál is divat volt festett tojást ajándékozni Húsvétkor, de ez már kiment a divatból (még jobban, mint nálunk :(). Manapság hatalmas csokiból készült tojásokat ajándékoznak a kisebbeknek.
A húsvét egyébként nem kimondottan családi ünnep, ahogy az olasz mondás is tartja: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, ami annyit tesz: “A Karácsonyt a szeretteiddel, a Húsvétot, akivel akarod.”
Húsvéti szokások – Firenze
Firenzében van egy érdekes és látványos szokás, ami minden Húsvét vasárnapján csodálható meg: az úgynevezett robbanó (tüzes) kocsi menete. (Olaszul: Scoppio del carro.) A Porto al Prato-tól – egészen a Piazza del Duomo-ig tart, a szekéren egy hatalmas kosár található. A kosarat szállító kocsit egy csapat virágfüzérekkel feldíszített fehér ökör mozgatja, és egy sereg korabeli jelmezbe öltözött katona kíséri. Erről egy videó:

Olasz nyelvlecke – Húsvét
Nézzünk néhány, Húsvéttal kapcsolatos olasz szót!
Húsvét – la Pasqua
Buona Pasqua! – Boldog Húsvétot!
Húsvét hétfő – la Pasquetta
la risurrezione di Gesú – Jézus feltámadása
húsvéti galamb – la colomba pasquale
l’uovo di Pasqua – húsvéti tojás
bárány – l’agnello
Virágvasárnap – Domenica delle Palme
Mindenkinek Boldog Húsvétot kívánok! – Buona Pasqua a tutti!

Felhívom a figyelmeteket egy aktuális dologra:

3 megjegyzés:

 1. Grazie mille, che hai inviato anche me molti curiosi all'uso di Pasqua italiana.Anch'io BUONA PASQUA a TE.
  Ezer köszönet, hogy küldtél nekem is sok érdekességet az olasz Húsvét szokásairól. Én is kívánok Neked Boldog Húsvétot!

  VálaszTörlés
 2. Buona Pasqua a tutti!

  VálaszTörlés
 3. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek

  VálaszTörlés