2011/08/15

Augusztus 15 - Ferragosto

Mi is az a Ferragosto?

Ferragosto az olaszok egyik legnagyobb nyári ünnepe, és a nyár legmelegebb napja. A történelmi és vallási évfordulók mellett azt ünneplik, hogy nem kell dolgozni és mindenki mehet a tengerhez! :) Egyes városokban felvonulással, gyakran hatalmas vacsorákkal ünneplik meg, ez egy kitűnő apropó egy jó kiadós lakomához!

Hogyan ünneplik?

A Ferragosto egész Olaszországban munkaszüneti nap. Ennek örömére a legtöbb gyár, iroda egész héten bezár, gyakran lendületből 2 hétre is. :) Így a legtöbb olasz ilyenkor megy nyaralni, és ebben az időszakban van a legnagyobb tömeg a tengerpartokon.

A Ferragosto története:

A Ferragosto kifejezés a latin „feriae Augusti”-ból jön, ami annyit jelent, hogy augusztusi pihenés. Eredete nagyon régre nyúlik vissza, még Augusztus császár rendelte el. Augusztusban már előtte is sok ünnep volt, így az volt a cél, hogy augusztusban legyen egy hosszabb periódus, amikor mindneki kipihenheti a korábbi hetek, hónapok fáradalmait. Ilyenkor be kellett zárni a hivatalos helyeket, ezt a jó szokást máig őrzik! Az augusztusi ünnepek alatt az egész birodalomban lóversenyeket és más igavonó állatok közötti versenyt rendeztek, az állatokat is kivonván erre az időszakra a munka alól. Egyes helyeken ez a hagyomány még ma is él, például az augusztus 16-án megrendezett sienai Palio is erre vezethető vissza.

Vallásos vonatkozás

A Ferragosto, azaz augusztus 15-e egybeesik a katolikus ünneppel, Mária mennybemenetelének ünnepével (Nagyboldogasszony, olaszul l’Assunzione di Maria). Ennek megfelelően minden városban vallásos szertartásokat, sok helyen körmenetet tartanak. Ilyen például a „Vara di Messina”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése