2011/01/04

Újévi fogadalom: megtanulok olaszul!

Szoktál újévi fogadalmakat tenni? ...és volt már olyan, hogy néhány hétnél tovább betartottad? Nem csak az újévi fogadalmakra, hanem általában minden fogadalomra, elhatározásra -sajnos- igaz: gyakran tiszavirág életűek!

Miért van ez? A hiba mindig bennünk keresendő! :) Szerintem két fontos dolog szükséges ahhoz, hogy sikerüljön betartanunk az elhatározásunkat.

1. Pontosan határozd meg a célt!
Ha azt mondod: "2011-ben majd eljárok sportolni." - mit jelent ez? Ha hetente egyszer elmész, már nyugodt a lelkiismereted? Ha pedig sok a dolgod akkor majd "jövő héten bepótlod"?
Ha elhatározod: "Megtanulok olaszul a jövő évben." - mire gondolsz? Megtanulod végre, mi a különbség a Buongiorno és a Buonasera között? Vagy középfokú nyelvvizsgát teszel?
Ha pontosan meghatározod a célod, akkor betartani is könnyebb lesz! Például: "Év végére befejezem ezt az olasz könyvet." vagy: "Leteszem az olasz középfokú nyelvvizsgát." esetleg: "Nyáron Olaszországba megyek nyaralni, és mindenkivel olaszul fogok beszélni."

2. A célhoz vezető út
Ha már megvan a pontos célod, tervezd meg, hogyan fogod elérni! Bontsad le kis darabokra az elhatározást, hogy könnyen átlátható legyen. Például: "Minden nap fél óra hosszat olaszt fogok tanulni." vagy: "Minden héten alaposan megtanulok egy újabb leckét ebből a könyvből."
Így bármikor el tudod dönteni: ma már megtetted a szükséges lépést a célod felé? Ha a válaszod "nem", akkor pedig pontosan tudod, mi a dolgod! :)

3. Reálisan!
Sok fogadalom azért van kudarcra ítélve, mert egy kicsit hajlamosak vagyunk túlbecsülni a képességeinket. :) Ha már az elején nem tudod betartani a fogadalmat, sikertelennek érzed magad, és még az is lehet, hogy elmegy a kedved az egésztől. :o Például ha rengeteget dolgozol, akkor talán hiú ábránd az, hogy minden este fáradtan még nekiállsz olaszt tanulni. Hetente kétszer egy óra már reálisabb.

Az én fogadalmam :)
Az én legfontosabb újévi fogadalmam nem az olasszal kapcsolatos: az a célom, hogy ismét fitt legyek. Ezt úgy fogom elérni, hogy minden nap (pontosabban csak a munkanapokon :)) 20 percet sportolok. Talán kevésnek tűnik, de az eddigi nullához képest határozottan sok. Ahogy ismerem magam, ha egy órát szabtam volna ki, talán neki sem akarnék kezdeni nap mint nap. Így viszont még tartom! :)

Mindenkinek sikeres és betartott fogadalmakat kívánok! :) Ha valamit igazán akarsz, az év bármelyik napján megfogadhatod, ne várj vele Szilveszterig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése